diumenge, 22 de febrer del 2009

MÀSCARES DE CARNAVAL

El Carnaval és música, color, fantasia, història i tradició. Personalment, m’agrada gaudir d’aquesta festa i penso que és un bon moment per sortir al carrer a desinhibir-se doncs, ja ho diu una dita molt popular: “Per Carnaval tot s'hi val”. Aquesta festa, relacionada amb la tradició cristiana, es celebra uns dies abans del dimecres de cendra, dia en que s’inicia la quaresma que dura quaranta dies. En aquests dies, teòricament, la gent s’ha d’abstenir de tot tipus de plaer (menjar en abundància, sexe i diversió en general) i, per això, durant el Carnaval hi ha més llibertat trencant-se moltes regles i aprofitant fer tot allò que després no es podrà fer.
Fa una colla d’anys que sóc educadora d’esplai d’un centre especial de treball (C.E.T.) i m’agrada veure la il·lusió i l’afany que posen els nois, a l’hora de confeccionar les màscares de Carnaval que lluiran el dia assenyalat. Aquest any hem elaborat unes de molt vistoses, fetes amb cartró, pelfa, paper pinotxo i lluentors, típiques de les Illes Bahames. La veritat, molts d’ells, m’han sorprès amb la seva capacitat creativa, motivació i destresa a l’hora d’enganxar els lluentors ja que, es necessita d’una paciència prodigiosa. I parlant de la motivació de les persones de C.E.T., evidentment, perquè aquesta funcioni, l’educador ha de ser el primer en tenir ganes de dur a terme qualsevol activitat portant la iniciativa i animant als nois a col·laborar. També, és molt important que l’educador confií en si mateix doncs, d’aquesta manera sabrà que qualsevol activitat que faci serà acceptada positivament però, els objectius no es compliran si l’estat d’ànim del monitor no es bo, doncs la seva actitud es transmet molt ràpidament als nois.
He volgut inserir varies fotografies d'alguns dels diferents treballs de Carnaval que hem fet aquests darrers tres anys:
- L’any 07: Vàrem elaborar màscares fetes amb guix partint de l’extracció de motlles de les cares dels nois. Les màscares és van pintar i decorar amb purpurina i s’aguantaven amb un pal.
- L’any 08: Vàrem elaborar màscares fetes amb paper maché . Amb una bossa de plàstic plena de sorra és va formar una cara que desprès vam anar cobrint amb tires de diari mullat de cola d’empaperar. Un cop dissenyada la forma és va deixar assecar el diari.
Seguidament, es van pintar i decorar amb cabells de llana i purpurina
- L’any 09: Màscares de les Bahames, mencionades abans.El dia 27 de febrer celebrarem la festa de Carnaval i una de les coses que em fa més feliç a la feina és poder veure l’alegria reflectida en les cares dels nois de C.E.T. lluint les seves màscares, ballant i passant-s’ho d’allò més bé.

ANY 2007: Màscares de guix realitzades pels nois de C.E.T



ANY 2008: Màscares de paper maché realitzades pels nois de C.E.T.



ANY 2009: Màscares de paper pinotxo i lluentors realitzades
pels nois de C.E.T.

5 comentaris:

gerardeli ha dit...

Molt boniques i molt originals, les màscares!!! Trobo que han guanyat en originalitat, amb els anys, no? A mi m'ho sembla...

Anònim ha dit...

Pel meu gust, les màscares de guix son les més boniques i fins i tot originals doncs, el guix a l'hora de donar forma és molt fàcil de treballar-lo.
Les màscares de paper pinotxo potser son més carnavalescas.

Agnès Setrill. ha dit...

Són xulíssimes aquestes fotos!
I les màscares, esclar!

Thera ha dit...

Definitivament, sou unes artístes!!!

MIA ha dit...

hola, estan molt be les màscares són estils diferents cada any un tipus de material , queda molt bé, endavant! per cert entre al meu blog de miaintimitats a veure que et sembla.