dimarts, 8 de desembre del 2009

REVIVINT L’ÈPOCA FEUDAL A LA FIRA DE ST. NICOLAU

Un any més la Fira de St. Nicolau del Mallol va lluir de nou i va ser l’escenari de diverses activitats i espectacles. Aquesta terra de remences, antiga capital  del vescomtat de Bas  ha reviscut durant dos dies (5 i 6 de desembre) l’època feudal recordant al cabdill Francesc de Verntallat que va lluitar a favor dels pagesos i la Bruixa Estruga, figura històrica que  procedia d’una de les nissagues benestants del Mallol medieval. Els orígens d'aquesta fira es remunten a un Privilegi signat pel Rei Pere III (IV d'Aragó) l'any 1377.

El visitant a mesura de que es va anar  endinsant  pels carrerons estrets i costeruts del poble va poder gaudir  del munt de paradetes de productes alimentaris propis del territori, de l’artesania,  la música,  la mostra de bestiar, del teatre i de les pomposes vestimentes medievals dels actors.
 
Tot i que els actes més rellevants  van ser el pregó a càrrec de l’humorista Pep Plaza i el torneig de cavalls; els diferents espectacles teatrals que van anar oferint la companyia “Excalibur” al llarg d’aquests dos dies, van ser espectaculars: danses, espadatxins, bruixes, gitanes, cavallers, lluites, princeses, captaires... que, per moments, et transportaven a l’edat mitjana. Aquest any, vaig decidir col·laborar en l’espectacle medieval i em van oferir el paper de captaire- leprós. Us puc assegurar que m’ho vaig passar d’allò més amè veient les diferents reaccions de petits  i grans. Em va agradar , perquè es tractava  d’interpretar-ho al teu aire, sense horaris, ni guions memoritzats. El captaire actuava pel tot el poble, captant, fent-se fotos amb els visitants, gastant bromes, espantant o jugant amb els nens encara que algun o altre arrencava a córrer al veure tal personatge (no és d’estranyar). Les diferents reaccions i situacions que em vaig anar trobant durant aquest heterogeni recorregut de gairebé dos hores i mitja van ser d’allò més sorprenents, des de menuts que m’obsequiaven amb un tros de fuet o coca, senyors que s’atrevien a donar-me un petó a la galta, a pesar del meu esgarrifós aspecte, per fer-se una foto amb mi, fins a adolescents que marxaven esparverats. La nota còmica (o no tant) va ser la cara d’espant que se’ls hi quedava a la gent, que visitaven la presó del poble, al veure’m entrar. L’esglai, crec que els hi va durar estona, je je
Tot una experiència divertida que  t’endinsa en  aquest món tan fascinant del teatre.


Vistes generals de la Fira



Làtex, cotó, paper higiènic i maquillatge pot fer meravelles


 

          


Molta participació per part del públic


A la taverna del Mallol




Les minyones d'en Verntallat



 
 
Torneig de cavalls


 
La dansa dels Deus




Els timbalers i la Bruixa Estruga



Vistes generals de la Fira i el poble del Mallol

41 comentaris:

gerardeli ha dit...

Ostres, amb aquests maquillatges segur que ningú us va reconèixer... Potser fins i tot jo m'hagués espantat...
Està molt bé que es conservin i mantinguin aquestes fires. Salut!!!

Anònim ha dit...

Noia, feies por!!!
Molt maco, m'ha recordat la festa del Comendador que es fa al meu poble... allà el personatge semblant al que vas fer tu, és un cec i va recitant poemes i parlant amb la gent. Un personatge també molt estimat.
Una abraçada, Gaia.

Garbí24 ha dit...

Aquestes festes son molt maques, varen estar a punt de perdre-se però sembla que ara hi ha una revifada que ens assegura la seva permanència.

MARTELL DE REUS ha dit...

Quan d'aquí 500 anys es facin fires, quin personatge històric dels nostres temps s'evocarà com a defensor dels pagesos? En trobaran algun?

Gaia ha dit...

gerardeli: Doncs la veritat és que ningú ens va reconèixer. El làtex, el maquillatge i una mica d'imaginació fan meravelles, ja ja.
A dins de la presó més d'un va quedar atemorit!

Glòria: El personatge que vaig interpretar no és representatiu de la Fira com el que tu anomenes. Dins de les representacions teatrals que va fer la companyia "Excalibur" es un paper de poca importància comparat amb d'altres que és van representar. Simplement, els captaires ambienten una estona la Fira. Es barregen amb el visitant voltant per tot el poble.

Garbi24: Aquest any la Fira de St. Nicolau ha lluit en tot el seu esplendor. La companyia "Excalibur" s'ho va currar molt.

Martell de Reus: Difícil pregunta!
Tal i com està la pagesia ja caldria un defensor dels pagesos. Cada cop en queden menys! Actualment són pocs els joves que es volen dedicar al camp.

Thera ha dit...

Ajjjj!!! No vaig poder venir!!!! Els refredats en tenen la culpa... snif, snif... Es veu que és el nostre sino... La caracterització molt aconseguida! :D

DooMMasteR ha dit...

Te bona pinta aquesta fira! I segur que no està tan massificada com la de Vic.

Realment fas por a les fotos, eh? ;-)

MIA ha dit...

Que bé que hem quedat, vull dir que estem guapes tot i amb el maquillatge!!! no es veu massa bé la cara, almenys les que estic amb tu, però fa prou gràcia tot plegat, per cert el cartell és molt guapo, qui serà l'autor!! petons guapi, l'any que bé repetirem.

Gaia ha dit...

Thera: Alguna que altre gent de la feina es van deixar caure per la Fira.

DooMMaster: El dissabte era més tranquilet però el diumenge deu ni do la gent que hi havia. M'han dit que la de Vic estava molt bé però

Mia: El cartell és d'algú conegut de la blogosfera, no? Ja ja ja

Anònim ha dit...

Amb tot el meu carinyo, sempre m'han fet gracia els gorrets rojets isos que pareisen de barrufet ajjaja Un bes

Anònim ha dit...

Al meu poble també fan fires d'aquest típus. Bé, ara s'estila a tota la comarca...però a mi em causen repulsió. No m'agraden gens. Malaventurat.

Minnie ha dit...

Ostres, per carnestoltes m'ajudaràs amb una disfressa de bruixa, m'ha encantat!!

Minnie ha dit...

aix després de bruixa i volia posar un interrogant , me l'he menjat!

Cris (V/N) ha dit...

Gaia, no coneixia aquesta festa.... un altre dia, ens avises abans per tal d'anar-hi i gaudir-la com tu? Quina enveja, unes fotos precioses, i com sempre un text enriquidor!! Gràcies un dia més, petons :)

Gaia ha dit...

Lansbury: La barretina vols dir, no?

Noa Literal: Té a veure amb la història del poble. Ha d'haver gustos per a tot i a qui no li agradi que no vingui. De fet, jo també ho veig més encarat a la mainada (pel que fa a les representacions teatrals)

Minnie: I tant que t'ajudaré! Ja saps que a mi m'encanta tot això!

Cris: Així ho faré! Gràcies!

mossèn ha dit...

la companyia excalibur ... bons ... salut

Agnès Setrill. ha dit...

Ostres! M'ho anotaré per l'any vinent, a veure si per fi no se'm passa i puc venir...

Dr. Muerte ha dit...

Vol dir que els calia maquillatge? si al natural ja deuen fotre cagar els nens!

Senyor Merdevalista ha dit...

Caram, el maquillatge deuria portar el seu temps, doncs!
Sóc del parer que aquestes festes s'han de fer, però ben fetes. Actualment "fira medieval" és una excusa per posar-hi de tot i fer proliferar els clichés hippie-celtes. Tant de bò els consistoris es preocupessin per didactitzar aquestes festes amb més cara i ulls.
El Mallol. N'he trobat pergamins darrerament.

Salut!

Gaia ha dit...

Mossèn: Bons, bons

Agnès: Només per visitar el poble val la pena. Tota la Vall d'en Bas és una meravella.

Dr.Muerte: A qui segur que no li caldria maquillatge és a vostè. M'agradaria veure el "careto" que s'amaga darrera la foto del seu perfil. Ben cert que li deu fer honor.
Per cert, a la Fira Medieval de l'any vinent compto amb la seva col·laboració doncs he pensat cedir-li el paper de leprós. N'estic ben segura que no li caldrà ni un xic de maquillatge ni disfressa perquè donarà la talla en tots els sentits. Segur que no ens defraudarà!

S. Merdevalista: Una hora ben bona.
Totes les parades que hi ha a la Fira son de productes propis del territori i d'artesania.
Per un altre banda, les representacions teatrals, a part de la dansa dels Deus (una mena de dansa del ventre) i el torneig de cavalls, tenien a veure amb la història del poble.

Dr. Muerte ha dit...

Em sembla que no podrà ser estimada. La distància (i per què no dir-ho, que no em surt dels collons) ho impedeixen.
Tot i que per descomptat que podria fer de leprós! magnificament! només em caldria pensar en vostè, embotir-me una bossa de plàstic i autovomitar-me a la cara. Esperar a que s'assequés i au, a fer la gracieta.

x ha dit...

jajaja quin nivell...

estimada diu el bo del muerte jaja

wueno recapitulem,
m ha agradat l entrada Gaia !

salut !

Gaia ha dit...

Dr. Muerte: Els seus gustos escatològics (delectar-se amb el seu vòmit) i manera d'expressar denoten greus trastorns mentals. Si us plau faci-s'ho mirar!

El Gat.Telepata: Millor recapitulem. Me n'alegro de que t'hagi agradat
Salut

Dr. Muerte ha dit...

No fa falta mirar-me res! Sabré jo el que tinc o deixo de tenir...

GAIA ha dit...

Dr. Muerte: Diuen que el geperut no es veu el seu gep! Pobret

Dr. Muerte ha dit...

Pobret? no hauria de ser pobreta?
Ai calli, que parlava de mi no pas de vostè! Sí sí, té raó i bla bla bla...

gerardeli ha dit...

La cosa es posa "interessant"...
Sr Dr. Muerte: no m'ofengui a la senyoreta Gaia, que segons em consta és una excel·lent persona!!!
No es mereix el tracte que vostè li dispensa...o es que tracta així a tot el món mundial?
Salutacions mortíferes i perdonin-me per la meva gosadia...

Dr. Muerte ha dit...

Ja està... ja havia d'aparèixer un "Sant Jordi" de pa sucat amb oli a fer el paperet de defensor de les doncelles. Deixi-la estar, que ella soleta ja es defensa prou bé (dins les seves possibilitats clar).

Anònim ha dit...

Dr Muerte,no sap que St jordi el que vol sempre és clavar la llança si és que no la clava ja.

Pep Cincosinsacarla.

Dr. Muerte ha dit...

Benvolgut anònim, aquest era el meu símil, que esperava que no pillessin els afectats i així poder-me'n riure una estoneta més. Però gràcies a vostè la gràcia se n'ha anat a pendre pel seguit. N'hauré de fer una altra ara...

gerardeli ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
gerardeli ha dit...

Faci, faci gracietes Dr. Mort, que m'entretenen d'allò més.
Ja en té, vostè, cara de ser el més gracioset de la classe...aquell que té sempre l'última paraula. Li ve de família?
Els seus comentaris són per morir-se de riure.....

Dr. Muerte ha dit...

Sr. gerardeli no elimini comentaris si ja els ha enviat.

"gerardeli ha escrit un comentari nou a l'entrada "REVIVINT L’ÈPOCA FEUDAL A LA FIRA DE ST. NICOLAU":

Faci, faci gracietes Dr. Mort, que m'entretenen d'allò més.
Ja en té, vostè, cara de ser el més gracioset de la classe...aquell que té sempre l'última paraula. Li ve de família?
"

Resposta: No crec que em vingui de familia. Vaig néixer d'una proveta infecta, on hi volien fer créixer un clon de vaca boja. Al final el resultat vaig ser jo. Potser estaven clonant a "la vaca que rie", mai ho sabrem.

Dr. Muerte ha dit...

M'ho elimina per afegir aquesta patètica frase final? Quins collons...

gerardeli ha dit...

Visca!!! Veig que té grans coneixements d'informàtica: si pretén fer-me por, o impressionar-me..."va a ser que no".

Dr. Muerte ha dit...

Que m'arribin els comentaris per haver-me subscrit al seguiment és tenir coneixements? Jarl!

Anònim ha dit...

jajaja...

Me'n vaig a fer la gimnasia d'abans d' anar a dormir.
Compte no faci por Dr.Muerte,no sigui dolent... o li clavaran la llança...a estribor...

Pep Cincosinsacarla

MIA ha dit...

Dr Muerte: sap que diuen! POR LA BOCA MUERE EL PEZ. No val la pena seguirte el joc.

Dr. Muerte ha dit...

Doncs no ho facin.

Gaia ha dit...

Sr. Muerte i Sr.Cincosin: Un poquito de por favor! Que això ja degenera!
Que aquí parlava només d'una "simple Fira Medieval" i no pas de vòmits, St. jordi i vaques boges.
Els hi recomano (sobretot a vostè Sr. Muerte) que es prengui una til·la i es relaxi perquè el veig com una mica exaltat. No vagi ser que prengui mal amb tant estres!
Ja ja ja

Dr. Muerte ha dit...

Srta. Gaia, tenint en compte que li contesto des de la feina (i gairebé immediatament) diria que d'stress en tinc ben poc. La tila per vostè, que amb tanta canalla les baixes per depressió abunden.