dimarts, 6 d’octubre del 2009

EL “MACHO IBÉRICO” ÉS UN ESPÈCIMEN EN PERILL D'EXTINCIÓ?



En aquesta ocasió m’agradaria parlar dels homes de “pelo en pecho”. Aquests éssers mutants del home Neardenthal que, inexplicablement han sobreviscut fins als nostres dies i que encara perduren uns quants. Els definiria com l’esglaó final de l’evolució d’una espècie autòctona que pobla el nostre país i algunes llars.
Si senyors! Estic parlant del”macho ibérico” (“pelo en pecho” i “macho ibérico”, dos paraules impossibles de traduir procedents de l’època franquista)
Però, quines són les característiques d’aquest personatge (tipus “Torrente”)?
Generalment alberga en l’habitat matern fins la trentena.
Les seves afeccions solen ser els tatuatges de mal gust, els bars, la cervesa, els carajillus de rom barat, el futbol i els toros.
La seva veu és tabaquera, aiguardentosa i autoritària
Li acostuma a sobresortir una tripa llardosa i cervesera que fa que els pantalons li quedin arran els malucs (a vegades, també se’ls posen molt alts i amb el cinturó ben estret)
En moltes espècimens és habitual l’alopècia, tot i que el seu cos està replet de pèl.
També es característic que li apunti un “bigotet” sota les fosses nasals.
Fan sortir, estudiadament, el seu pèl espès per la desbotonada camisa.
Dirigeixen i protegeixen a les seves companyes, fent-les sentir fràgils i amb una autoestima pel terra.
Quan es treuen la camisa, deixen al descobert un tors de pèl atapeït,  protegit amb una camiseta blanca de tirants que et baixa la libido de cop.
Li agrada anar guarnit amb cadenes i braçalets d’or.
Desprenen una genuïna suor masculina doncs acostumen a dutxar-se poc (un o dos cops per setmana com a molt) camuflada de “Varon Dandy”
Afeccionats també a les escopinades amb “consistència”, disparant-les a la major distància possible.
S’apoderen del comandament a distància de la TV, sense parar de fer zapping i no el deixen anar ni per dormir (senyal de poder i que és ell l’amo de la casa)
Tiren floretes amb adjectius “guarros” a tota joveneta que passa.
És habitual  en ells col·locar-se bé el “paquet” davant d’una situació que requereix mostrar la seva virilitat i masculinitat.
Es glorien de totes les seves conquestes hagudes i per haver davant dels amics.
Quan parlen acostumen a fer vestimentes de saliva a qui tenen al costat.
L’aroma dels seus gasos i eructes poden deixar, a més d’un, tombat.
No tenen ni idea de  conjuntar  la roba (per a ells només és important conservar la temperatura del cos).
És un personatge que s’ha de sentir bé de grat o per força, farà tot el possible per sentir-se a gust, encara que això impliqui fotre als altres (un bon exemple serien els fumadors que no respecten la llei anti-tabac)


Però vet aquí , que ha arribat el nou home del segle XXI, el “Metrosexual”. Un home urbà, culte, sensual, femení, independent, liberal i homo, hetereo o bisexual
S’estima per damunt de totes les coses, s’agrada a si mateix i no li fa recança de manifestar-ho de forma evident. Té cura de la seva imatge i és capaç de distingir amb els ulls tancats la diferencia entre Calvin Klein, Gucci o Dolce&Gabbana
Un home educat, refinat i delicat
La seva afecció és la moda
Acostuma a depilar-se de dalt a baix i a utilitzar cosmètics.
Sol ser alt i amb una “tableta de xocolata” ben marcada per la seva addicció al gimnàs
Plora en públic, reconeix les seves pors i expressa les seves emocions.

I a vosaltres, us agrada el nou home del segle XXI? O per el contrari, penseu que s’ha perdut l’energia baronívola?
Creieu que el “macho ibérico és una espècie en vies d’extinció?

41 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs mira, a mi el de "pèl en el petx" m'ha baixat la líbido, però l'altre, no me l'acaba de pujar...
Em quedo amb un del mig: moreno, amb cabell llarguet, barbeta de quatre dies, intel.ligent, educat, simpàtic... I guapo que t'hi cagues!!!
Per tant, "haberlos, haylos" (de moment).
Molt bones, Gaia!

gerardeli ha dit...

Jo, quan penso en el "machu ibéricu" em vénen a la ment homes dels anys 60 i 70 del segle passat. Per sort és una espècie en extinció i confirma la frase de l'Eudald Carbonell: "Encara no som humans".
A mi els homes no m'agraden, però si m'hagués d'emparellar amb algun ni seria un d'aquests ni un "metrosexual". Cap extrem és bo.
Per sort -i m'incloc- d'homes "normalets" encara som molts!!!

Anònim ha dit...

Francament, espero que estiguin en extinció... i per anar be, extingits del tot. El que em temo, però, és que el que s'ha extingit, o està en procés de fer-ho, és la part externa del tradicional macho iberico, (que la vista ho agraeix, perquè negar-ho!), però que en canvi de machos ibericos camuflats malauradament encara en queden uns quants.
Jo estic d'acord amb la Gloria i el Gerard, ni tanto ni tan poco... el que hom anomena com a "normalet" per mi acostuma a ser el mes atractiu!
Que passis un gran dia!

Clidice ha dit...

Fas trampa ;) perquè són dos extrems que difícilment es poden triar, ja ho diuen: totes les masses piquen. D'entrada jo estic aparellada amb un "pecholobo", pobret, i calb, però res de macho ibérico. Pobre d'ell! :P Ara, tampoc m'estaria amb un home que s'està més hores que jo al davant del mirall, o que gastés més cremes que jo :P Diguem que un senyor agradable, que faci esport sense passar-se, amb una certa cultura, que sàpiga riure i gaudir, que es vesteixi com cal i tingui un somriure encisador? ^^

Azu ha dit...

Jo está clar, que el primer homus-sapiens, no m'agrada gens. Abans passaría de relacions de parella, que estar amb un home aixi.
En el segon cas, ho prefereixo al primer, però com han dit els altres amics, jo soc de tema mig. Ni tanto ni tan poco.
El meu marit, que ja en té 50, sempre s'ha cuidat (tipo cremetes, gimnás,`li agradan les colonies cares...pero sense depilar-se ni passar-se hores al mirall) I m'agrada que sigui aixi.

rebaixes ha dit...

Evolució? Canvi generacional? Net o brut o brut o net? Moda? T'expliques molt bé.Cada cosa al seu temps i les figues a l'agost. Son bons els canvis quan ens pensem que millorem.
Ara, soc de la opinió que l'envoltori ens pot desencisar o apassionar...
Preferiré sempre el que surt de l'interior... on radica la persona.
Els actes poden condicionar l'aspecte i si primer ensenyem el físic... Amb l'estereotip de bellesa en el que combreguem ja ens podem deixar anar en braços del que considerem del nostre gust.
La economia benestant també té a veure en l'aspecte, la pressió dels negocis dedicats al manteniment de la persona pressionen incessantment...I retorno al començament Evolució... Sabem si el gust nostre ,és realment nostre o imposat.
I per mi el matxo ibèric,em fa nosa segons els actes que faci i el tipus atlètic també.
No sé si em queda res més a dir. Una abraçada noia. Més a prop hauriem xerrat un bon ratet. De fet tot el dia hi estaré connectat amb la meva barrina... pensar no és de ruc.Anton

MARTELL DE REUS ha dit...

El mascle español (crec que aquesta seria la denominació més escaient)és una espècie en franca expansió i que té menys perill d'extinció que les mosques colloneres.

Anònim ha dit...

Tranqui,mentre en quedin com jo amb tanta bona qualitat d'esperma és impossible que desapareixi l´espècie.
A més la majoria de dones és el que els agradaria tenir i no als bujarriles aquests que corren que la millor feina que saben fer és agafar-se a les fandilletes de les seves dones-mares.

Pep"cinco sin sacarla"

Unknown ha dit...

Les que diuen "a mi m'agraden els del mig" fan trampa.

És cert que heu tocat els extrems, i hi ha una gama de grisos immensa entre ells, però el discurs de "em fixo amb l'interior, que sigui agradable, bona persona, simpàtic, educat, intel·ligent..." no cola.

Si aquest fos el prototip d'home preferit per les dones, jo m'hagués passat l'adolescència i la joventut follant com un psicòpata.

Però no, les companyes de l'institut i de la universitat acabaven preferint l'home canalla, el de la moto, el tio bo, el de les bulles... Aquests se les enduien totes a l’hort.

Potser més endavant, quan ja tenien al cap la idea d’apossentar-se, de formar una família i tal sí que preferien «el del mig», però quan es tractava simplement d’atracció animal, el mascle ibèric (amb una altra part externa, que diu l’Anna) era el que triomfava.

Quan al metrosexual, com deia el gran Fary, "el hombre nunca debe blandear, (...) la mujer necesita ese pedazo de tío ahí":
http://www.youtube.com/watch?v=M8xfzsjB2jI

Us deixo el gran mònoleg d’Agustin Jiménez de torna, «El macho español»:
http://www.youtube.com/watch?v=apbUKEW1pbg

Garbí24 ha dit...

La veritat es que penso que es una sort per vosaltres que desapareixin, però tampoc cal que tots siguem metrosexuals, em quedo amb l'entremig.
Em sembla que de totes maneres sou vosaltres les que feu neixer el tipus d'home que us agrada...i com que nosaltres som tant moldejables.....

Cris (V/N) ha dit...

osti, que m'has fet riure Gaia, jajajajajaa, un post fantàstic i ple de bon humor!! la primera imatge és IM-PAGABLE!!! petons :)

Minnie ha dit...

Boníssima la primera foto i boníssim està el de la segona, al qual jo preferiria sense cap dubte.També admeto que d'aquests no en corren gaires i que tocant de peus a terra jo amb un terme mig ja estic més que contenta!

Agnès Setrill. ha dit...

UF! Metrosexual...ni pensaments! Jo no vull per res un home el qual:

- Hagi de ser jo que l'esperi quan ens arreglem per anar a algún lloc.

- Que quan jo comeni a fer cul i panxa perpètua per l'edat, ell es mantingui amb un cos de iogurt.

-Que quan anem a la platja se'l mirin a ell més que a mi.

-Que em prengui la "epilady", i a sobre hagi jo d'estar sempre depiladament impecable per estar a la seva alçada.

-Que el seu calaix de cosmètics estigui més plè que el meu, (i probablement més car).
- ...

Mira GAIA; a un mascle ibèric dels que puguin tombar ara per aquí, sempre el pots arreglar una mica...No trobes?

Hehe!

Thera ha dit...

Ja, ja,... Ostres, segur que encara en queda algún de 'macho ibérico'! Més d'una sorpresa tindríem! El que passa és que ens mirem els 'metro' ben depiladets i amb els altres no ens hi acabem de ficar! Però, si ho pensem amb els peus a terra i el cap fresquet, millor els centres i deixar els extrems pels més atrevits/des!! Una abraçada!

GAIA ha dit...

Com molts dieu “els masses piquen” i evidentment he posat característiques exagerades de cadascun d’ells perquè ho he volgut fer amb un toc d’humor i ironia. Jo si tingués que triar em quedaria amb el “metrosexual” per descomptat (la libido potser me la puja més, ja ja) però està clar que un home de terme “mig” és el que m’agrada més. Això si, m’encanta que tinguin cura de la seva imatge (una mica d’esport, cosmètica en la mesura justa i dieta equilibrada) i de tipus “alternatiu” (tot això acompanyat de les característiques que diu la Glòria). Ah, i que no li falti el sentit de l’humor!
A l’Anònim li diria que els “machus ibéricus” són més aviat els que s’agafen a les faldilles de les dones-mare. Generalment, surten de l’habitat matern per casar-se i esperar que les seves dones els hi continuïn fent de “mama”
Referent al que diu el Sr. Llufa dir-li que temps enrere, en l’adolescència, el “tio canalla” és el que lligava més, però avui en dia les coses han canviat i a les noietes d’ara els hi sol agradar els nois “metro” (tinc referència d’això)
Creus de debò que a un “macho ibérico” es pot canviar, Agnès? Ho dubto, ja ja

Gràcies a tots i totes pels vostres comentaris

Brian ha dit...

Molt divertit, i crec que bastant encertat també, per bé o per mal.

Potser els machos d'aparencia externa s'estan acabant, pero el problema és que el "macho iberico" també és un estat mental que encara li queda dins del cap de molta gent, tant els amb pecho pelo, com amb aquells amb les cames afeitades :(

meta.N ha dit...

Molt detallat la descripció del "macho iberico".

Com a annex podries afegir el concepte "machoteenager", que seria la versió larval de l'espècie que analitzes i que pobla les discoteques de tota la geografia catalana.

Una salutació.

òscar ha dit...

altrament anomenats "pecholobos" ja que la traducció literal en català (pitllop) no em fa pas tanta gràcia.

jo en tinc així que em conformo amb allò d'on hi ha pèl, hi ha alegria i qualsevol frase que indiqui que, tot i els capilars, som gent pacífica a la que no ens agrada cridar :)

MIA ha dit...

encara en queden d'aquests machos que anomenes,fan força pena pobrets, no s'han vist al mirall, a mès molts van de prepotents per la vida. petonets

GAIA ha dit...

Brian: Estic d'acord en que, a vegades, també és un estat mental però això no es veu a simple vista i als altres si, je je

Ararat: Els "machos" que anomenes són pitjors o iguals als que faig referencia.

Òscar: Els "pecholobo" amb el pèl retalladet també poden resultar atractius. Prova fer-ho i ja em diràs que... je je

Mia: El problema és precisament la prepotència que esmentes!

helenna ha dit...

Molt divertit el post!, la foto del inici no té preu...
Jo també em quedo amb el terme mig.

Anònim ha dit...

ja-ja
D´aquests que van tant depiladets i tantes cremetes jo no m´en refio pas,la majoria perden més oli que la furgoneta dels Lokomia.

Nosaltres si que sabem cuidar les dones i entendre-les,que es trobin el més còmode possible en el lloc que tradicionalment han ocupat ja que són el puntal de la procreació i mares dels nostres fills.

Un autèntic mascle ibèric sap molt bé quin lloc ha d´ocupar,som el bastió de la masculinitat.

Pep"cincosinsacarla"

GAIA ha dit...

Sr. Anònim o Pep: Sembla ser que tinc entre els meus comentaristes un autèntic "machus ibéricus" (de cap i de físic)!!!!

Si s'ha llegit els comentaris veurà que la gran majoria no els hi agrada aquest tipus d'home.

Potser vostè s'ha quedat estancat en el temps.....

Obri la seva ment Sr. Pep! Estem al segle XXI i a les dones ja no ens agrada el prototip de mascle dels anys 60-70-80.

Referent al que diu de que sabeu entendre i cuidar a les dones, penso que és tot el contrari, doncs les anul·leu de tal manera que no són aptes per desenvolupar-se com a tals.
Saber ser mare és molt important però hi ha altres coses a la vida que també ho són.

_MeiA_ ha dit...

jajajjaaj
m'has fet riure amb aquesta entrada!

Doncs jo no em quedo ni un, ni l'altre. Un entremig és fantàstic.

Minnie ha dit...

Sr."Pepcincosinsacarla":

Ja m'agradaria veure-ho això.No sé perquè em recordes a algú...dubto entre el Torrente ("el brazo tonto de la ley") o un home de Cromanyó;P

Striper ha dit...

Jo crec que ralmentson pocs , jo crno crec en tribus , modes.. uf..

GAIA ha dit...

Meia: Una mica d'humor sempre va bé

Minnie: Farà la vida del Sr. Pepcincosinsacarla", a partir d'ara, un gir de 90º?

Striper: Jo tampoc hi crec però hi són.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Metrosexuals?, jo no en conec cap. O bé son "modernulos" disfressats o directament gays.

zel ha dit...

El que et puc assegurar és que els primers ni en pintura, tota l'altra gamma, m'és igual, depilats, sense, amb cabell larg, curt...és tot això lleig que fan els primers que no soporto...

GAIA ha dit...

C.E.T.I.N.A: Saps que als nois metrosexuals els diverteix que els confonguin amb gays?
Freqüentment són considerats gays però molts d'ells no ho són (per dir-te una gran majoria) i la seva finalitat es seduir a les dones, i no els costa res aconseguir-ho.
Els nois metro exploren la seva feminitat sense por a perdre la seva masculinitat. T'atreveixes a explorar la teva?

Zel: Suposo que el Sr. Anònim es dona per enterat.

Anònim ha dit...

Hola princeses,
En primer lloc saludar a en CETINA,almenys hi ha algú amb qui m´hi puc entendre.Ja començava a preocupar-me sobre els homes que participen en aquest blog.

Segon,vosaltres noietes que ho teniu tant clar ja m´agradaria veure com farieu aigües amb en Bardem icona dels mascles ibèrics "con todo el oro puesto"..o és que per vosaltres el mascle ibèric només són aquells que a més de varonils són curtets.

El problema és que a nosaltres quants se´ns prova ja no es vol res més,la feina ben feta no te fronteres.

Pep "cincosinsacarla"

Anònim ha dit...

Hola princeses,
En primer lloc saludar a en CETINA,almenys hi ha algú amb qui m´hi puc entendre.Ja començava a preocupar-me sobre els homes que participen en aquest blog.

Segon,vosaltres noietes que ho teniu tant clar ja m´agradaria veure com farieu aigües amb en Bardem icona dels mascles ibèrics "con todo el oro puesto"..o és que per vosaltres el mascle ibèric només són aquells que a més de varonils són curtets.

El problema és que a nosaltres quants se´ns prova ja no es vol res més,la feina ben feta no te fronteres.

Pep "cincosinsacarla"

GAIA ha dit...

Sr. Anònim: A en Bardem li han posat el Sambenito de "macho ibérico" degut als papers que ha hagut de interpretar.
Ell mateix ha dit que li agrada més fer personatges de tipus cómic que de dur i també, que encara que hagi fet papers de "macho ibérico", li es difícil seduir a les dones, en canvi agrada més als homes.
Perdoni però, en Bardem no és el prototip de "macho ibérico" a que en referia. A la vista està que en Bardem cuida la seva imatge de cap a peus. Ah! i acostuma anar vestit d'Armani.

gerardeli ha dit...

Sr anònim., això de "princeses" ja diu molt de vostè, de la superioritat amb la que va pel món; i ja no parlem del pseudònim "cincosinsacarla", si és que es refereix a allò que m'imagino.
Ja veig que vostè és el prototipus "machito yo soy el más bonito".
En fi: que els que no som ni ens considerem "machitos ibéricos" també podem fer la feina ben feta, que això no és exclusivitat de ningú!!!
I estic d'acord amb Gaia de que en Bardem no és el prototipus aquí exposat.

Anònim ha dit...

Gaia:
No esperava una altre resposta...la més classista possible "en Bardem vesteix d´Armani"...alerta!!!...ja no recordava que els mascles ibèrics només vesteixen amb samarreta imperi i treballen de manobre i...són incults i pobres,potser?
Que poc que coneixeu els homes princesa!!!
L´altre dia un de la colla,el que te més diners,gaudeix de millor feina i estudis i que vesteix d´Armani apart d´utilitzar cosmètica,peelings...etc,ens explicava al bar (temple terrenal dels mascles),que havia anat de marxa la nit anterior,es va lligar una noieta i al arribar a casa encara va cumplir amb la dona:
AQUEST ÉS L´AUTÈNTIC MASCLE IBÈRIC DEL SEGLE XXI !!!...I EL MEU ÍDOL!!!
La foto que il·lustra aquest post és una simple mofa,possa de manifest que et bases en estereotips.És exactament el mateix que dir que una noia que porta ulleres de pasta blanques pseudo-fashion és moderna,ja-ja.
També parles dels gays,carai,doncs amb tant coneixement de causa segur que has sentit parlar dels "bears",oi?

Geradeli,si sapigues segur que vosté és una dona no dubtaria de tractar-la de princesa però amb aquest nom no ho tinc clar.

Pep"cincosinsacarla"

Anònim ha dit...

A mi és que uns em fan pena i els altres por...

Que cadascú vagi com vulgui!

Com sempre els extrems són dolents i a vegades es toquen!

GAIA ha dit...

Sr. Pep i bla bla bla : No vull entrar en un debat de les diferentes classes d’home que hi ha i en el seu estereotip, perquè no acabaríem mai . Simplement he volgut fer una diferència de manera “burlesca” d’extrems molt oposats. El macho ibérico al que faig referència res a veure té amb bears, alternatius, retro, snob, frikis..…. encara que alguns poden tenir característiques similars. Referent al teu amic, penso que el fet de retratar la seva necessitat de presumir de la seva activitat sexual i de la seva habilitat ( com vostè també presumeix de la seva) en un bar segueix el model d’home “machito” i dubto de la seva preocupació per satisfer a la seva parella, més aviat denota una forma de demostrar la seva masculinitat i res més.
Evidentment, sobre gustos no hi ha res a dir doncs està clar que sempre hi haurà dones que els hi agradi aquest prototip d’home.
Només dir-li “Bona nit i tapa’t” i ens veiem en un altre post…

Ramón: I molta por fan els primers!!!!

MIA ha dit...

eiiii tranquils que no s'esveri el galliner! Anònim: no et preocupis que tu seguiràs tinguen el teu públic, reduït suposo però el tindràs, i tu Gaia respira fons que no val la pena discutir per RES!!!!

Alexandre Moreno ha dit...

Jo crec que el macho ibérico s'està morint. Però s'està morint la imatge que veiem a les platges de Benidorm o a les pelis de l'Alfredo Landa.

Per disort, el seu pensament, les seves actuacions i actes, perdurent, tot i que ara vesteixin de marca, o estiguin forts i sense panxeta, o vagin vestits de marca.

Crec que el concepte de metrosexual. També s'ha convertit en un extrem, sembla que o una cosa o l'altre. I bé, no sempre és així.

En alguns aspectes ho podria ser, i en molts altres no... No em depilo, no estic fort, i no sé distingir la olor de Kalvin Klein d'una altre... jeje

Apa, una abraçada!

Àlex.

Elisa Montt ha dit...

Me gusta el metro sexual!!

jajajja...

Saludos.

GAIA ha dit...

Àlex: Jo m'estava referint precisament al "macho ibérico" que menciones (tipus Alfredo Landa) però està clar que d'altres per molt depiladets que vagin tenen una ment retrògrada que fa por.

Elisa Montt: Si comparamos, lo tenemos claro, je je

Gràcies per comentar!