dijous, 9 de juliol del 2009

FESTA, DIVERSIÓ I DISBAUXA A RITME DE DJEMBÉ

Una de les meves afeccions és tocar el Djembé. Aquest instrument de la família dels membranòfons és la meva debilitat des de fa uns anys i us puc assegurar que és completament terapèutic, desestressant, alleugera tensions i molt divertit.

El Djembé va néixer a l’antic imperi Mandinga (entre Mali i Guinea) i posteriorment va migrar a Senegal, Costa d’Ivori i Burkina Faso. Sempre m’ha atret tot el referent a Àfrica. La seva cultura, la gent, l’art i la seva música per això quan vaig veure que tenia l’oportunitat de integrar-me en un grup de percussió africana, no ho vaig dubtar ni un moment.

Actualment sóc membre d’un grup anomenat “Seneolot” (per motius que no venen al cas, l'any passat tocava amb “Semilla Negra”). Tan sols fa tres anys que toco aquest instrument i en aquest temps he tingut dos mestres inigualables. Podria dir moltes coses d’ells (perfeccionista, obstinat i inquiet un i més tolerant, flexible i assossegat l’altre), però vull destacar d'altres, molt importants per a mi, que tenen en comú.
Gràcies Rubén i Badou per la vostra perseverança, constància i dedicació incondicional. Per haver-nos sabut transmetre quelcom molt bonic: “Sentir i Gaudir de la percussió”

De tant en tant fem alguna actuació a Olot o rodalies: per les festes d’algun barri, Fira de les Entitats, Dinar multicultural de St. Roc, Jornada Senegalesa d’Olot, Festes del Tura...

Jo i la majoria d’integrants del grup estem aprenent, però guiats pel mestre actual, en Badou, intentem transmetre al públic una mica de la cultura africana amb ritmes (de festa i rituals) i cançons tradicionals del Senegal. Tot plegat, amb ganes de passar-ho bé.

Us deixo el programa de la "V ÉDICIÓ DE LA JORNADA SENEGALESA D'OLOT"

18 DE JULIOL 2009

A les 17 hores: Conferència “La immigració” a càrrec de Amadou Sam (Sala d’Actes de l’Hospici)

A les 18 hores: Inauguració de l’exposició fotogràfica i de materials del Senegal (Pati Hospici)

A les 18:30: Cercavila de Timbalers des de l’Hospici al Firal A les 19 hores: Actuació Castellera dels Xerrics d’Olot i ESPECTACLE DE PERCUSSIÓ I BALLS AMB MÚSICA TRADICIONAL SENEGALESA I OLOTINA A CÀRREC DEL GRUP “SENEOLOT” i amb la col·laboració de Timbalers del Nucli Antic i Timbalers del Pim Pam Pum

A les 20h: Sopar amb gastronomia senegalesa: fataya, bissap i dindiers.

Podeu adquirir el tiquet el mateix dia al Firal. Preu 2 euros.

Organitza: Associació de Senegalesos de la Garrotxa, amb la col·laboració de Timbalers del Nucli Antic, Timbalers del Pim Pam Pum foc i la colla castellera Xerrics d’Olot i el suport de
l’Ajuntament d’Olot

US HI ESPEREM!!



Festes del Tura ("Seneolot"), 09/2007 i Dinar multicultural ("Semilla negra"), 07/ 2008

19 comentaris:

Anònim ha dit...

Quines coses tan interessants que fas!!!
Una abraçada.

gerardeli ha dit...

És una llàstima que els occidentals no ens interessem més per la cultura i tradicions africanes: són apassionants i estan impregnades d'una autenticitat que aquí s'ha perdut fa temps.
Sovint la gent d'aquí només sap que menysprear i renegar dels africans (morenus com diuen aquí), i els veuen com a "invasors".
Tenim molt per aprendre...

MIA ha dit...

està molt bé , ja m'agradaria tocar aquest instrument ha de ser molt divertit, si tingues més temps m'hi apuntaria, a veure més endavant.abraçada guapa!

helenna ha dit...

Molt interessant, el meu poc sentit del ritme no em permetria fer el que tu fas.
Una abraçada.

zel ha dit...

M'has fet tornar enrere en el temps...quan erem xicots amb en Miquel, i molt amics amb el meu germà i la Rosa, la seva dona, sempre teníem el costum de cantar com beneits, l meu germà a la guitarra i nosaltres...a les cassoles!!!! Després vam comprar un bongos, però igualment agafàvem cassoles...i finalment el djembé va arribar pel meu fill petit, i la bateria pel gran...A casa, la percussió, des de sempre, ens ha acompanyat, ja em diràs, no sé d'on ens ve!

Petons i que disfrutis, i paciència per aprendre!

Thera ha dit...

Sembla interessant i segur que ho disfrutareu a tope!!!

Trini González Francisco ha dit...

Buf! Un altra cosa a la llista de les que m'agradaria fer quan sigui gran! XDD (més gran, vull dir)

Anònim ha dit...

Al meu poble tambe esta en festes yuju ja es estiu. Un bes per cert estare a Barna del 2 al 9 un bes

Alexandre Moreno ha dit...

Vaja, que bé. Espero que us ho hagueu passat molt bé. Sempre m'ha agradat la percussió, tot i que mai m'he animat a tocar cap instrument... Bé, espero algun dia deixar la vergonya enrera, i aprendre a tocar-ne una mica algun.

Apa, una abraçada i bona setmana.

MIA ha dit...

guapa!!!passa pel blog que tinc una petita sorpresa per tu , muacs!!!

NEZA ha dit...

Us vaig venir a veure una vegada si no recordo malament a la plaça del mig d'olot, i em va encantar!!!
Una cultura molt bonica de la que podem aprendre molt.

gerardeli ha dit...

Jo també toco el djembé amb Seneolot i estic d'acord amb tu del que dius dels nostres mestres. Hem tingut molta sort de trobar gent com ells, ja que si no, segurament, ara no estaríem tocant.
Per a mi tocar i assajar és una mena de "teràpia personal". M'explico.
Hi ha una cosa que em dóna pànic: el fracàs personal davant una determinada situació. I això ho aplico a la percussió: quan no em surt un ritme, o no me'n recordo, m'angoixo bastant. Com sovint m'hi trobo és una oportunitat única d'enfrontar-me a aquesta situació i intentar girar la truita.
De moment ho intento...

Quique ha dit...

Tiene muy buena pinta todas las actividades.
Aunque me pillan un poco lejos.
Un abrazo

GAIA ha dit...

gerardeli: Tenim molt a aprendre d'ells però nosaltres també tenim asspectes interessants a oferir i a vegades ells son rebecs a rebre-les.
Referent a l'enfrontament al fracàs personal que exposes si que és veritat que tocar el djembé és una bona manera de controlar-ho.
Els nostres mestres sempre han dit que no hem de tenir por i ens hem de deixar anar.

GAIA ha dit...

Glória: Per mi, almenys, és interessant. Una manera de passar-ho bé i desinhibir-te

Mia: Si t'animes, ja ho saps!

Helenna: Potser si t'ho proposes...

Zel: Gràcies. A casa l'única afeccionada a la percussió sóc jo. Tinc tota classe d'instruments de percussió (dos djembés, un petit de pita, una darbuka, un balofon, maraques, bongos, carbasses, un dafe...)

Thera: Segur que si! (llàstima que desprès hauré de marxar corrent perquè em toca treballar al vespre, buaaaaaaaaaa)

Trini: Mai és tard per aprendre

LansburY: Doncs a gaudir-les!

Àlex: Gràcies

Mia: Moltes gràcies. M'ha encantat el vídeo però a en Ginkgo també li ha agradat

Neza: Doncs, aquest any no t'ho pots perdre perquè promet, eh

Quique: No sabes lo que te pierdes, je je

yraya ha dit...

Gaia, tengo un instrumento de esos hace años, me lo regalo mi hermana, y aunque no lo se tocar, me encanta su sonido y la música africana, geográficamente me siento de allí, (soy de Tenerife).
un petonet

Els del PiT ha dit...

Caram! I a què esperes per penjar un audio al blog? O un vídeo? Podria ser interessant, tot i que entenc que ha de ser millor veure-ho i escoltar-ho en directe.

;-)

Educathor ha dit...

Mucho estás tardando en subir un audio al blog. Anímate y comparte tú música con nosotros/as...

Un abrazo.

GAIA ha dit...

El vídeo que van fer amb la meva càmera no te gaire bona sonoritat. Van fer la gravació molt enrere i amb molts talls però miraré si puc aconseguir quelcom.

Aprofito per dir que la jornada cultural va anar molt bé i amb un bon nombre de participants.

Salut