dilluns, 22 de març del 2010

FALLES DE VALÈNCIA : UNA FESTA MÀGICA

Aquest cap de setmana he pogut fer una petita escapada a València en motiu de les Falles. Tan sols vaig poder gaudir dos dies (la feina no m’ho ha permès més) d’aquesta festa on el foc, les “mascletás” i la música donen la benvinguda a la primavera. Tot un desplegament de colors d’immensos ninots grans i petits que adornen els carrers i places de València.
Durant quatre dies i quatre nits, al voltant de 375 falles grans han restat plantades  en nombrosos llocs de la ciutat i unes tantes més en altres localitats de la zona.
Les Falles mostren aspectes de la societat, la política i la vida quotidiana des de un punt de vista crític i burleta. Les principals poden arribar als 20 metres d’alçada i realment són espectaculars.
Cap al vespre, quan milions de bombetes de colors guarneixen els carrers, els focs artificials encenen la nit i les falles s’il·luminen, és quan t’adones de la màgia de la festa.
Encara que no vaig poder presenciar tots els actes, la  “ofrena” a la Verge dels Desemparats i la “cremá” de les falles és el que em va impressionar més.
L’art efímer de les Falles només es pot gaudir durant quatre dies i la nit del 19 de març tots els monuments son pastura de les flames clausurant la festa i quedant en el record per començar un altre any “fallero”
És inexplicable la sensació que produeix al veure cremar els ninots. T’envaeix una gran tristor però al mateix moment també comprens el seu significat. Pels valencians és la tristesa pel que s’acaba i l’alegria per tornar a començar un nou cicle.
Per una altra banda, tot i que la construcció de les falles donen treball a molta gent, no penseu que hi ha una important despesa de diners?
Em pregunto si és més rentable la infinitat de turistes que venen o és més costós la construcció de les falles?


14 comentaris:

Thera ha dit...

Impressionants les Falles, hores i hores d'imaginació i feina i en poca estona res!!! Segur que l'escapada ha valgut la pena! Que dos dies són millors que res... tot i que passen volant...

gerardeli ha dit...

És impressionant veure com la feina d'un any de molta gent queda feta cendres en minuts... Suposo que els valencians han de tenir un "nosequè" especial.
Us imagineu un pintor que anés cremant els seus quadres? Igual el titllaríem de boig...

yraya ha dit...

He tenido oportunidad de ir, (tengo familia allí), pero es una fiesta que no me llama la atención, aunque la faena que tiene con los ninots es digna de admirar.
A mi también me daría pena, verlos quemar.
Pero el otro día lo hablaba tanta crisis, tanta crisis y los carnavales en mi tierra (tenerife), se celebrarón a lo grande como siempre, las fallas iguales, los sanfermines seguro que también, si tanta crisis hay no hace falta un poco más de austeridad?

Anònim ha dit...

M'encanta el teu post veig que has disfrutat, i sobre al despesa, no creus que es pijor pagarli a un tio 3 vegades mes per pegar patadetes a un balo i que no ho fasa? jajaja es com tot son els diners dels fallers els que pagen la festa ;) i no son ells els que es beneficien amb els diners dels turistes... Vinga m'alegre que vos hageja agradat.

Garbí24 ha dit...

Es tot un art i la dedicació de molta gent durant tot l'any

_MeiA_ ha dit...

Quina escapadeta més maca que has fet! És molt maca la festa que es monta en aquestes dates a València. El què em va agradar més (l'any que hi vaig anar) va ser la "mascletá" de l'Ajuntament, i veure aquella verge tant plena de flors (i mira que no sóc creient).

Anna ha dit...

No hi he estat mai, però he vist multitud d'imatges.

Personalment trobo l'estil de les falles molt repetit, poc personal, semblen totes fetes pel mateix dibuixant d'un mateix còmic.
(Dic tot això amb el perill que se'm llencin a la jugular més d'un/a.)

Agnès Setrill. ha dit...

Jo crec que se'n fa un gra massa, perquè podrien ser menys atapeïdes de nitots, portarien menys feina, i per tant sortirien més barates.

A mi, les coses tant "plenes" no m'acaben de fer el pès.

Anònim ha dit...

Els valencians diuen que són els únics que tenen valor d'espatllar una feina feta durant un any.

GAIA ha dit...

Thera i Gerardeli: La veritat és que m'han quedat ganes de tornar-hi un altre any. A veure l'any que ve...

Yraya: Per un altre banda, el tema de la crisi et fa pensar si és necessari tanta despesa.

Lansbury: Els que treballen durant un any fabricant les falles cobren o ho fan d'una manera altruista?

Garbi: Tot un art, si senyor!

Meia: El dia de la Mascletá plovia i hi havia molta gent. Tot i que la gràcia és sentir-la, m'hagués agradat estar davant de tot...

Anna: Jo les vaig trobar molt originals i artístiques. També és veritat que va a gustos...

Agnès: He sentit dir que els barris competeixen de valent per fer la millor falla.

Anònim: Realment s'ha de tenir coratge!

Cris (V/N) ha dit...

Veig que també ja has tornat tu, i amb bon regust, eh? València i la seva festa és una meravella, m'en alegra saber que t'ho has passat tan i tan bé :) petons!!

Clara ha dit...

És una festa pendent on anar! Sempre me'n han parlat bé.. I sí! les terres del Sud són.. mh! Granada ha estat genial, i suposu que tot allò d'allà baix deu ser si bé no igual, semblant!

Manuel Pérez i Muñoz ha dit...

Quina enveja, jo que vaig viure tant de temps a VLC i ja fa un parell d'anys que no he pogut baixar... la feina, sempre la feina...

GAIA ha dit...

La veritat és que m'agradaria repetir l'any que ve!